Operation eller höftprotes

Tydligen är det så att om en person som inte tränat något vidare under ett års tid, samt varit gravid under samma år, helt plötsligt sätter igång och går på ett pass och sedan strosar omkring i Göteborg en hel helg, får den personen helt galet ont i höfterna! Ny lärdom. Idag har jag verkligen känt mig som en gammal tant. Som vanligt googlade jag; ont i höften. För jag tänkte att jag kunde få lite tips på styrkeövningar, stretching eller något annat användbart. Tydligen måste jag gå igenom operation och få en höftprotes! *haha*

Eller kanske inte, men en rejäl jäkla träningsvärk, det har. Ikväll körde vi ett enklare styrketräningspass hemma, och rejäl stretching.  Jag tränar lite yoga hemma ibland, och det är ju minst sagt skrattretande och definitivt inget jag skulle vilja fånga på bild. Min dotter dock är ju bara helt fenomenal.  En naturlig yogi, hon har nog tränat yoga med mig två gånger i hela sitt liv! jag är helt impad!

Yoga- shoulder stand

Höstnytt i garderoben och vägra Polyester!

Att vara postgravid handlar väldigt mycket om att hitta tillbaka till sin kropp. Eller ja, jag är ju i min kropp hela tiden men någonstans är ju tanken på den fysiska formen kanske inte riktigt överensstämmande med verkligheten. Inte heller den rent fysiska utformningen.
Jag har i mitt bloggande ganska ofta berört ämnet ”kroppen och hur jag ser ut”. Och alltid älskar jag min kropp, med en stark vilja att göra den ännu bättre.
Just nu är det dock en utmaning med kläder. Jag är ganska nätt upptill och betydligt bredare mitt på. Det där med den postgravida magen. I helgen har jag varit iväg och firat en mycket fin vän på sin 50-årsdag och shoppat lite. Även till baby Edith! Det är ju så himla kul med bebiskläder och än så länge kan jag ju klä henne i precis vad som helst!
I barnkläder upplever jag också att tillverkarna tänker på kvaliteten och materialval. Är det så att vi är mer kräsna som köpare till våra barns kläder än till våra egna? För det är fasligt vad det är mycket polyester i plagg nuförtiden. Helt allvarligt borde vi faktiskt sluta köpa kläder tillverkade av polyester. Det är plast! För mig personligen tycker jag det är helt vedervärdigt att ha på mig. (För nej, jag använder inte sköljmedel och definitivt inte torktumlare.) Kläder av polyester blir nämligen elektriska och ett elektriskt plagg på en ickeslät kropp blir tämligen… ofint. Den blusen framhäver liksom mer bulledegen på magen än något annat plagg. En blus av annat material som hänger fint lite utanpå blir så mycket bättre. Vad polyester gör för miljön är ett inlägg isig. Jag ska skriva mer om det i ett annat inlägg. Men just valet att INTE köpa polyester gör att många mycket fina plagg faller. Jag ratar dem direkt även om det är en ursnygg färg, modell och med en ok prislapp. Jag vägrar att köpa kläder av polyester. Eftersom många plagg faller på materialet, många plagg faller på den lite underliga kroppsform jag har just nu är det helt enkelt svårt att hitta kläder som sitter snyggt. Men ibland lyckas jag. Bäst för klimatet och miljön är ju helt klart att köpa second hand!

Denna helg har jag också köpt mig en ny handväska och handskar! Det är flera år sedan jag senast skaffade en ny handväska. Sista månaderna har jag ju använt skötväska eftersom Edith följt med på de flesta mötena, men det kommer ju tillfällen då jag inte har Edith med och då har jag min handväska. Den är av beige mocka och har blivit väldigt sunkig, både på in och utsidan. Den har helt enkelt gjort sitt. En trotjänare som jag nu ska pensionera på lämpligt vis. Jag känner mig redo för höstens alla möten!

Outfit Edith
Body i blusform från Zara och jeans från Villervalla
Kofta och bodys från minimarket
Tyllkjol från Zara
Blus och kofta från Esprit
Knytblus från Esprit
Handskar och väska från Don & Donna

Tillbaks på pallen

Samtidigt som svetten rinner ner och fyller trosor, BH, svider i ögonen och droppar ner på pallen, eller brädan kan jag inte låta bli att brista ut i ett stort leende. Jag är på mitt livs första step-up pass och jag har just gett mig själv en spark i baken för att komma tillbaka till träningen, hitta den där glöden jag hade för något år sedan och för att försöka få tillbaka magen upp de där tre våningarna som den just kasat ner efter graviditet och kejsarsnitt. Saker sitter helt enkelt inte alls där de borde. Jag älskar min kropp! Wow, vad den har presterat under åren. Men just nu är jag bara en gnutta bekymrad över all den muskulatur jag tappade under året som gravid. Min kropp mådde inte bra av att vara gravid! Och det är ok, men nu behöver jag kämpa tillbaka.

Min lilla humoristiska blogg har ofta berört just träning och hur det är att träna när en inte är helt perfekt enligt alla träningsbloggar och inspirerande magasin. För övrigt är det inte helt enkelt att hitta träningskläder som sitter bra när en so jag är lite större. För vi lite störe människor tränar tydligen inte! Det är tur att jag inte försörjer mig på min blogg då jag ofta inte kommer ihåg att ta en bild av min träning eller ens skriva några rader! Ni får helt enkelt stå ut med det. Men jag är ju så himla bra på många andra saker.

Nu tänkte jag dock att jag skulle göra ett tappert försök. Jag tänkte försöka skriva hur det är att postgraviditet, otränad, småfet börja träna igen. Hur det är att försöka hinna med, hitta motivationen. Funderingarna kring mål. Många av er vet ju att jag hade en plan kring tjejklassiker, halvklassiker och sedan en svensk klassiker. Och ja, de tär ju fortfarande mitt mål, frågan är bara när jag känner mig stark no gatt börja, när tiden passar och hur familjesituationen kring, barn, skolgång och mannen jobb, ja det är en del som ska klaffa.
Så hur kom jag då på tanken att gå på ett step-up pass, när jag aldrig tidigare har gjort det i hela mitt 40-åriga liv? Nja, jag är ju inte så rädd för att testa nya saker. Jag har liksom skruvat ner förväntningarna på mig själv, på andra och struntar faktiskt i om någon annan tycker jag gör fel eller har på mig fel sorts strumpor till mina träningsbyxor av non-brand-name. Många av mina vänner tränar på ett av våra två lokala gym här i Getinge där jag bor. Det tycker jag är kul. Jag är ju centerpartist och det är ju superfestligt med lokala företagare som satsar och försöker utanför city! Så heja, Susedalens hälsocenter. Jag är er senaste medlem! För, detta step-up pass älskar en av mina vänner så jag valde helt enkelt att följa med. Trots att jag redan efter 75 sekunder inser att jag kan strunta i att försöka koordinera mina armrörelser! Jag har FULLT upp med att hålla koll på benen. Höger och vänster kan var vansinnigt svårt! Att komma ihåg om det är höger ben upp på brädan och vänster fot upp, eller tvärtom. Men det var väldigt roligt. Och som sagt. Svetten, den flödade! Jag ska investera i lite nya träningskläder också. För det var hemskt vad mina gamla stank!
Vi ses på nästa fredagsfys före fredagsmys pass!

Eftersom jag inte tog en träningsbild

Korkad politiker och andra tankar

6 månader som Fru ordförande. 6 Månader av känslan att ha allt för mycket som jag inte har koll på.  6 månader av att vara den där korkade politikern. Dumhuvudet som inte har egna barn, som inte kan något och som enbart sitter på min feta röv och halar in stålarna. Ja, för det är ju så det skrivs i våra sociala medier, i kommentarsfälten till de artiklar där vi finns.  Jag är i mångas ögon fullständigt pantad!
Ändå sitter jag här. Fundersam och med datorn i högsta hugg för att skriva ner mina tankar, mina önskemål, drömmar. I korthet min plan för denna mandatperioden.
För min egen skulle gjorde jag en beräkning. Jag lägger in ALLT i min kalender. Varenda möte jag ska på, annars glömmer jag det. Så för att se hur mycket “stålar jag halar in” i förhållande till nedlagt arbete satte jag mig igår och räknade. Tyvärr är ju inte tid för allt mailande, pratande och inläsning av alla hundratals sidor dokument inför både nämnd och fullmäktige schemalagda i kalendern. Inte heller finns ju tiden för att läsa på om specifika frågor med. Till exempel om fyrverkerier inför vårt beslut om Fyrverkerifestivalen. Inte heller all tid som jag lägger på att svara på kommentarer om diverse olika beslut som tas. Jag försöker svara så gott jag kan i våra sociala kanaler, ibland är det mer, ibland mindre. Men det går fort tid. Men jag prioriterar det. För jag tycker att kommunens invånare ska få så klar bild som möjligt av de beslut som fattats. Att inga beslut bara tas lite på måfå. Att det faktiskt ligger ganska mycket arbete bakom besluten. På dessa första 6 månader har jag alltså räknat ut att jag haft inbokade möten på totalt 193 timmar.  Då är också tiden runt min dotters födsel väldigt tom! För det är omöjligt att gå på möten när jag samtidigt befinner mig på förlossningen eller BB. Om jag sedan uppskattar att jag sitter vid mailboxen 1h i veckan. Det är lågt räknat. Men bättre att räkna lågt. Likaså räknar vi 1h i veckan på att kommentera och delta i diskussioner på sociala medier kring våra politiska beslut. Inläsningen varierar ju kraftigt. Inför Fullmäktige lägger jag många, många timmar dagarna innan. Men och vi slår ut både inläsning till fullmäktige och till nämnden så rör det sig nog om 2h i veckan. Även det är lågt räknat för det är alltid något, men som sagt, bättre att räkna lågt.  Första halvåret, 26 veckor, men jag räknar bara 20v. För säkerhets skull. 80 timmar totalt. Det innebär att jag totalt lagt ner 273 timmar. Förmodligen långt mycket mer. Hur lång tid tar det egentligen att sätta sig in i budgeten? Jag vet inte hur många timmar jag satt med den. Eller planeringsdirektiven, eller min egen förvaltnings verksamhet eller KÖP (kommunens översiktsplan).

Så mycket engagemang, så mycket faktakoll, inläsning av underlag, direktiv, utredningar på vad som är bäst att göra enligt tjänstemännen, enligt mitt parti och till sist mig själv. Ändå är jag allt som oftast totalt korkad i mångas ögon. Det är lite svårt att smälta. Men jag vänjer mig kanske. Eller så får jag hoppas att genom att vara just aktiv i kommentatorsfälten så kanske några ändrar uppfattning. Kanske tycker de att jag fortfarande är dum i huvudet, men för att de tycker att jag valt fel beslut och inte bara för att de tycker att vi bara höftat till lite för att det är “prestige” som någon skrev till mig häromkvällen. Det är ju okej att tycka olika. Det är det som är vår demokrati.

Att vara ny politiker tar tid. Massor av tid. Allt som oftast dyker det upp saker som jag inte hade en aning om. Emellanåt känns det som att du är med och spelar sista avsnittet i en serie av 11 säsonger med 24 avsnitt i varje säsong och för att förstå varför din karaktär gör som den gör måste du läsa igenom alla manuskript från alla tidigare avsnitt. Samtidigt är det du som har ansvaret för att publiken gillar både handling och skådespeleriet. Regissör och författare på samma gång. Fru ordförande.

Så, juli. Sommaruppehåll och som jag inledde denna text med planeringstid. Nu ska jag hinna ikapp allt jag inte hann med i vår. Ja, för jag har fruktansvärt mycket att läsa in. Läsa på, fundera kring. Min politiska plan.  Och timmarna, hur blev det med dem? Min ordförandepost beräknas som en 25% tjänst. Genomsnittet för en heltid är 172 h/månad. 25% av det är 43. För mina 6 månader är det 258 timmar. 273 h hade jag gjort enligt min uträkning ovan, lågt räknat. Så jag räknar inte med de timmar jag lägger nu på planering och läsning. Jag kan behöva dem i höst…

Denhär bilden är på mig och Edith. Dag 2 av kommunfullmäktige nu i juni. Heja Edith. Superrutinerad politikerbebis!

Fullmäktige
Fullmäktige