Korkad politiker och andra tankar

6 månader som Fru ordförande. 6 Månader av känslan att ha allt för mycket som jag inte har koll på.  6 månader av att vara den där korkade politikern. Dumhuvudet som inte har egna barn, som inte kan något och som enbart sitter på min feta röv och halar in stålarna. Ja, för det är ju så det skrivs i våra sociala medier, i kommentarsfälten till de artiklar där vi finns.  Jag är i mångas ögon fullständigt pantad!
Ändå sitter jag här. Fundersam och med datorn i högsta hugg för att skriva ner mina tankar, mina önskemål, drömmar. I korthet min plan för denna mandatperioden.
För min egen skulle gjorde jag en beräkning. Jag lägger in ALLT i min kalender. Varenda möte jag ska på, annars glömmer jag det. Så för att se hur mycket “stålar jag halar in” i förhållande till nedlagt arbete satte jag mig igår och räknade. Tyvärr är ju inte tid för allt mailande, pratande och inläsning av alla hundratals sidor dokument inför både nämnd och fullmäktige schemalagda i kalendern. Inte heller finns ju tiden för att läsa på om specifika frågor med. Till exempel om fyrverkerier inför vårt beslut om Fyrverkerifestivalen. Inte heller all tid som jag lägger på att svara på kommentarer om diverse olika beslut som tas. Jag försöker svara så gott jag kan i våra sociala kanaler, ibland är det mer, ibland mindre. Men det går fort tid. Men jag prioriterar det. För jag tycker att kommunens invånare ska få så klar bild som möjligt av de beslut som fattats. Att inga beslut bara tas lite på måfå. Att det faktiskt ligger ganska mycket arbete bakom besluten. På dessa första 6 månader har jag alltså räknat ut att jag haft inbokade möten på totalt 193 timmar.  Då är också tiden runt min dotters födsel väldigt tom! För det är omöjligt att gå på möten när jag samtidigt befinner mig på förlossningen eller BB. Om jag sedan uppskattar att jag sitter vid mailboxen 1h i veckan. Det är lågt räknat. Men bättre att räkna lågt. Likaså räknar vi 1h i veckan på att kommentera och delta i diskussioner på sociala medier kring våra politiska beslut. Inläsningen varierar ju kraftigt. Inför Fullmäktige lägger jag många, många timmar dagarna innan. Men och vi slår ut både inläsning till fullmäktige och till nämnden så rör det sig nog om 2h i veckan. Även det är lågt räknat för det är alltid något, men som sagt, bättre att räkna lågt.  Första halvåret, 26 veckor, men jag räknar bara 20v. För säkerhets skull. 80 timmar totalt. Det innebär att jag totalt lagt ner 273 timmar. Förmodligen långt mycket mer. Hur lång tid tar det egentligen att sätta sig in i budgeten? Jag vet inte hur många timmar jag satt med den. Eller planeringsdirektiven, eller min egen förvaltnings verksamhet eller KÖP (kommunens översiktsplan).

Så mycket engagemang, så mycket faktakoll, inläsning av underlag, direktiv, utredningar på vad som är bäst att göra enligt tjänstemännen, enligt mitt parti och till sist mig själv. Ändå är jag allt som oftast totalt korkad i mångas ögon. Det är lite svårt att smälta. Men jag vänjer mig kanske. Eller så får jag hoppas att genom att vara just aktiv i kommentatorsfälten så kanske några ändrar uppfattning. Kanske tycker de att jag fortfarande är dum i huvudet, men för att de tycker att jag valt fel beslut och inte bara för att de tycker att vi bara höftat till lite för att det är “prestige” som någon skrev till mig häromkvällen. Det är ju okej att tycka olika. Det är det som är vår demokrati.

Att vara ny politiker tar tid. Massor av tid. Allt som oftast dyker det upp saker som jag inte hade en aning om. Emellanåt känns det som att du är med och spelar sista avsnittet i en serie av 11 säsonger med 24 avsnitt i varje säsong och för att förstå varför din karaktär gör som den gör måste du läsa igenom alla manuskript från alla tidigare avsnitt. Samtidigt är det du som har ansvaret för att publiken gillar både handling och skådespeleriet. Regissör och författare på samma gång. Fru ordförande.

Så, juli. Sommaruppehåll och som jag inledde denna text med planeringstid. Nu ska jag hinna ikapp allt jag inte hann med i vår. Ja, för jag har fruktansvärt mycket att läsa in. Läsa på, fundera kring. Min politiska plan.  Och timmarna, hur blev det med dem? Min ordförandepost beräknas som en 25% tjänst. Genomsnittet för en heltid är 172 h/månad. 25% av det är 43. För mina 6 månader är det 258 timmar. 273 h hade jag gjort enligt min uträkning ovan, lågt räknat. Så jag räknar inte med de timmar jag lägger nu på planering och läsning. Jag kan behöva dem i höst…

Denhär bilden är på mig och Edith. Dag 2 av kommunfullmäktige nu i juni. Heja Edith. Superrutinerad politikerbebis!

Fullmäktige
Fullmäktige