Häromdagen lades ett videoklipp upp på youtube, som jag tog del av idag, rörande ett omslag till Spiderwoman.
Omslaget har fått mycket kritik i tidningar och en hel del debatterade i medierna har förekommit. Man kan ana två läger. De som enbart tycker det är roligt och de som faktiskt tar ståndpunkt för den ständiga sexualiseringen av kvinnor. Jag tillhör sedan en tid tillbaka den senare kategorin. Feminist helt klart. Min feminism, sedd genom ett par högerögon kan jag nog skriva mer om en anna dag. Idag ska jag beröra det omnämda omslaget och videoklippet ifråga. Som bara gör mig förbannad. Ytterligare en vit heteroman som står och vrålar “inte alla män våldtar!”
Väx upp och se helheten i samhället!

 

Det han börjar med att ta upp är positionen som kvinnan är avbildad i, aldrig skulle blivit accepterad om det varit en man. Han hänvisar då till en bild där Spiderman faktiskt är i ungefär samma position. Fast ändå inte. Låt mig förklara de små, små skillnaderna här. På Omslaget med Spiderwoman är fokus direkt på hennes rumpa. Det är det inte på Spiderman. Tecknaren har med avsikt målat för att dra blicket till hennes väl rundade skinkor. Något han senare medger. Ett stilistiskt trick inom media, för grafiker för att sälja!
Vidare är det nästan vedertaget att kvinnor ska sexualiseras i reklam, något som också gör att ingen har reagerat tidigare. Det är först nu vi får upp ögonen. Det är nu som vi vanliga svenssons faktiskt börjar se hur sexualiserade kvinnor är i media. Det finns idag faktiskt väldigt lite reklam som INTE gör oss till objekt eller hemmafruar. Att hävda att vi inte behöver köpa om vi inte vill, det är inte det som är poängen. Det ständiga flödet som pumpar in i våra ungdomar; kvinnor skall sexualiseras, kvinnor skall vara objekt, förändrar inte någonting. Det vidmakthåller enbart det redan existerande patriarkatet. Kvinnan är mindre än mannen.

 

Att sedan göra sig rolig över att “kåta tonårspojkar” skulle tro på att Spiderwoman  har radioaktivt spindelblod och utvecklar övermänskliga krafter och inte inser att de målade spandexbyxorna är överdriva hör till samma sak. Att sexualisera en kvinnokropp mer än nödvändigt. För hade tecknaren valt att rita den där rumpan mer naturtroget, så hade den inte fått samma hjärtformade siluett och inte haft samma kraft att dra åt sig blicken.

 

Nästa punkt är att serier faktiskt har kvinnliga läsare (även om jag kan ha svårt att förstå varför!). Tillbaks till diskussionen om den kvinnliga kroppen. Varför måste den ha så onaturliga former? Varför måste alla kvinnor matas och matas med att ha en smal midja, hjärtformad rumpa och åtsittande kläder? Jo, för att fortsätta att stödja de strukturer som redan finns. Ju mer vi sexualiseras, ju mindre är vi. Ju mer pengar håvar reklambranschen in på material som vi behöver för att nå till de ouppnåeliga idealen. Pengar. Och för att locka tonårspojkar till att köpa! (ok, jag har inte riktigt belägg för det där, men jag kan liksom anta…) En lagom rund och mjuk Spiderwoman hade inte haft samma dragningskraft.

 

Superhjätar målas alltid stora och starka. Smärta kroppar med mycket muskelmassa. De är vita cis-män som attraheras av vita cis-kvinnor. I min värl lika fel det. MEN, för att återgå till den diskurs jag är inne på, kan män mycket väl vara för muskulösa och vackra i bilder, men de sexualiseras inte på samma vis. De är alltid avbildade på ett tufft vis, starka, snygga och manliga. Kvinnorna är de som är objekten. Kvinnorna är de som poserar på ett sådant vis som vi alla, i dagsläget direkt förstår vad som anspelas, men utan att egentligen reagerar. Det gjordes för ett tag sedan en “parodi” på kvinnor i reklam. Där män intog “samma” pose. Skillnaden är att det inte ÄR omvänd objektifiering. Kvinnorna är där för att bli åtrådda, för att vara sexiga. Ägas. Männen är där för att bli skrattade åt, förlöjligade.
Läs detta enormt bra inlägg om just omvänd objektifiering. Du känner säkert igen bilderna.
Dethär är inte omvända roller!

 

Och det är precis det som händer här i videon, men det lilla inslaget om spandex. Vi skrattar till när vi ser de riktiga männen iförd spidermandräkt. Vi skrattar, för att de är löjligt.

 

Så varför har man då valt denna superkändis inom tecknarvärlden. Milo Manara, som vunnit massor av priser, vida berömd, hyllad och bara wow. Precis som i alla bolagsstyrelse, företagsledning, kommitéer består seriebranschen av män. Klubben för inbördes beundran och ett patriarkat som består. Min åsikt är att många serietidningar hade sett annorlunda ut om kvinnor var majoritet i belsutsfattandet. Priserna hade gått till andra. Andra teckare hade stått högst på beundrarlistorna. Nu vill jag inte på något sätt underminsera Manara, han är en duktig tecknare, men också vida känd för sin erotiska stil! Så herr moraljägare, ta dig en titt på vem som sitter i ledningen för alla kvinnomagasin! Visst finns där kvinnor, men största delen är ändå män!
Then you can be the moron!

Print Friendly, PDF & Email

Dela denna post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *