Anna debatterar: Havet och stränderna

Varje lunch har jag förmånen att kunna äta på stranden. Jag jobbar så nära stranden att jag tar min lilla lunchlåda, mitt strandlakan och käkar där, vid vattnets kant. Så även idag.  På med bikinin så fort det går för att få en liten uns av sol, frisk luft och avkoppling.  Jag har gjort så snart hela sommaren. Även om behovet inte längre är lika stort som i maj/juni månad.  Jag hade gladeligen sett fram emot lite regn nu! Men det är ju en annan dikussioin.

Jag tycker det är ganska roligt att lyssna på alla de olika samtal som pågår runt omkring mig där på stranden, för jag är ju trots allt inte ensam.  Jag tjuvlyssnar omedvetet. Ofta om just skräpet, plasten och hur vackert det är! Men varje dag ser jag dem nedstoppade i sanden. Fimparna. Jag svär inombords åt folket som gör så. Varför? Varför kan man inte plocka upp efter sig? Än mer arg blir jag såhär i slutet av sommaren när eldningsförbudet är så hårt att vi inte ens får grilla hemma i våra egna trädgårdar. samtidigt kan en rökare tända en cigarett var som helst.  Centerpartiet vill vi skärpa böterna för nedskräpning och göra det möjligt att bötfällas för att slänga fimpar och snus på marken. Hejja säger jag!

Under tiden svämmar haven över av skräp. Dagligen flimrar klipp förbi från någon exotisk ö där sköldpaddor, valar och andra vattendjur räddas från plast av olika former.  Dykare som filmar under ytan där plaststyckena är så många s du ser inte framför dig. Plastbitar som ser ut som maneter. Inte konstigt att fiskar dör av alltför mycket plast i sina magar. Om utvecklingen fortsätter kommer det att vara mer plast än fisk i haven år 2050. Det är så fruktansvärt! Vi måste agera. Vi måste rädda våra hav, våra djur! Centerpartiets förslag om att fasa ut engångsartiklar i plast som bestick och sugrör är ett steg i rätt riktning. Ändringen där butiker började ta betalt för sina kassar tidigare i år är också ett steg. Själv kan jag banna mig själv när jag lagt min kasse hemma. Jag har fått en väldigt fin ihopvikbar, det blir bara ett litet litet paket av påsen, den fick fick jag av min mamma och har nästan alltid i väskan.  För vi har ju inte behovet av en ny plastkasse vid varje köp. Återvinning, hållbart. Framåt! För ett friskare hav, för ett bättre klimat.

Print Friendly, PDF & Email

Dela denna post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *