Huset. Del 1. Älskling jag har en idé!

Efter vad som känns som en evighet tänkte jag nu i ord och bild berätta. Om varför det sett ut som en tipp runt vårt hus, varför vår trädgård snart vuxit igen, om varför jag inte haft tid till så mycket annat och om varför min stora plan på att nå en svensk klassiker fått sättas lite på is.
Jag kom med en idé. Jag önskade mig en bastu! Min dotter är en hästälskade flicka och efter många kalla kvällar i stall och ridhus önskade jag mig inget heller än en varm bastu. Vi har dock två nyrenoverade badrum och bara tanken att riva ett och bygga om var helt otänkbart. Men så hade vi ju den där oinredda vinden….

Vindens norra gavel

Vi började fundera. Ganska mycket yta däruppe. Mycket grejer hade vi också släpat upp genom åren. Vi skulle kunna bygga ett badrum med Bastu. Fast då skulle jag nog vilja ha ett sovrum också. och ett jättestort arbets/hobbyrum, där min symaskin alltid kan få stå framme. Kanske en famlijemyshörna och tv-hörna där barnen kan hänga när vi har middagsbjudningar där nere. Vi tog reda på vad som krävdes. Bygglov! Vi måste ha tag på arkitekt som kan rita upp alla rum och göra alla ritningar vi behöver för att få bygglovet. Tog kontakt med en konsultfirma som kunde ordna ritningar på värmen, vatten, avlopp och såklart ventilationen. Den ska vi göra om! Eftersom vårt hus från början är byggt som ett parhus med två lägenheter på bottenplan har det också varit två separata system för ventilationen. Nu var definitivt läge att byta ut dessa dånande maskiner och ersätta med något bättre och mer effektivt.

Jag är ekonom. Självklart budgeterade jag varenda grej i Excel.
Men den där första planritningen skavde. Josephs dröm var en köksö på plan 1 i köket, men det blev inte bra. Vi kunde heller inte flytta vattenrör i förrådet som vi skulle vilja för att öppna upp lite mer i hallen.

Så under en middag häver en av våra vänner ur sig “men varför lägger ni inte köket här då?”. I vardagsrummet.

Tystnad. Självklarheten i det han sa var så uppenbart. Klart vi skulle göra så. Men det skulle innebära en mycket större budget. Ett helt nytt kök! 2 rum mindre. Tankarna drog igång med hull och hår. Vi ritade och ritade och ritade.
Lösningen klarnade. Vi lämnar hallen. Viker trappan, behåller vårt sovrum, Tindra får flytta upp och vi “offrar” hennes rum och träningsrummet till kök. Nytt träningsrum i gamla köket. Jag var ju gravid så bebisen kunde ju få vårt gamla kontor. Dethär Blir bra!
Nu kör vi!

Hjärtväggen på plan 2
Print Friendly, PDF & Email

Dela denna post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *