Uncategorized

Huset. Del 2. Rockaden

November 2018. Vi ska alltså riva en stor vägg mitt i vårt vardagsrum. Vi ska tömma två rum. Vi ska tömma vårt arbetsrum. Vi ska riva vårt kök. Vi ska öppna upp för trappa och tömma ett förråd. Vi ska tömma hela vinden. Var gör vi av alla saker under tiden? Hur ska vi kunna bo här under tiden. Vi fick göra en plan, i vilken ordning saker och ting måste ske för att kunna klara detta. November och 5 månader till bebis skulle komma. Vi hade 5 månader på oss att få klart Tindras tillfälliga rum, dvs senare bebis nya rum och köket. Det var vårt mål. Med andra bottenvåningen, som ju inte var med i planen från början. Det stora arbetet tar vi sen. Fast vi kunde inte riktigt hålla oss utan la ut en offertförfrågan på en rad olika byggnadsfirmor. Arbetet med att bygga takkupa och isolera yttertaket lejde vi bort. Det arbetet skulle börja i januari.

Så steg 1 blev att vi började med att packa ner vårt arbetsrum som tillfälligt fick minimeras till förrådet och en yta på 2 kvm. Och tog bort det gamla laminatgolvet och målade och tapetserade i en färg som Tindra var nöjd med och som skulle komma att passa bebis.

Ut med golvet
Spackla, slipa och måla
Nya lister överallt.

Tillslut kunde Tindra flytta in den 5 december 2018 och hon var helnöjd.

Nyinflyttad

Steg 2 blev att tömma vinden helt. Eftersom julen närmade sig med stormsteg  insåg att vi måste tömma där så snickarna kunde sätta igång direkt efter julen. Vi sorterade, skänkte bort MASSVIS med saker. Och ändå….

Saker som finns på en vind
Mer saker som finns på en vind

Steg 3 blev faktiskt att utrymma hela detta rum på alla saker då vi insåg att det inte kommer att gå att bo med allt runt omkring oss. Mina snälla föräldrar upplät ett uthus till förvaring. Bära bära bära…..
Steg 4. Vi kunde givetvis inte hålla oss lugna hela julen och började lossa gips i lilla rummet. Det kom som en blixt från klar himmel. Bärande regel. Det skulle inte vara en bärande regel här. Vi var så säkra! Jag var bombsäker. Jag hade fel. jag har typ aldrig fel 😀
Vi kan inte bara ta bort  väggen. Dessutom ska vi bygga en takkupa ovanpå och lasta på ännu mer vikt. Luften gick ur.

Samtal med handläggare på Byggnadskontoret. Vad gör vi, hur går vi vidare?
-Ni måste ha ritningar på det där, så att avväxlingar blir korrekta.
Vi fick anlita en konstruktör. Första alternativet var att sätta en stolpe. En stolpe som skulle komma att hamna mitt i köksön eller i alla fall ganska nära köksön. Min dröm om det öppna rummet, den öppna planlösningen raserades. Höggravid, nytt politiskt uppdrag, heltidsjobb och absolut inga depåer i kroppen av järn över huvud taget gjorde inte saken bättre. Såhär i efterhand är det ju inget större problem och det löste sig ju också väldigt bra. Vi valde version 2, att lägga in enorma balkar som ett stort kors, på pelare 10×10, rakt igenom huset och ner i grunden som de befintliga takstolarna sedan kunde hänga i. Jag har aldrig haft så hög puls, stillastående som när den stora balken; 12m lång, vägandes 760 kg skulle matas in genom husväggen med bara några cm till godo på alla håll. Steg 5, balkar på plats kunde checkas av.

Om några hundra år, när inget finns kvar av vårt hus kommer dåtidens  arkeologer fundera på vad för kristet ställe här har stått?

Print Friendly, PDF & Email

Dela denna post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *