Huset. Del 3. Köket

Vi hade nu kommit så långt att den där enorma balken låg på plats uppe på andra våning bland takbjälkarna. Takstolarna fastsatta och vi kunde nu börja riva på bottenvåningen utan att riskera att något ramlar ner! Något försenade i tid eftersom vi väntat på både ritningar och såklart material och byggtid.

Hur skojjigt är det inte att få gå lös på en innervägg och bara kötta? (vi glömmer allt gipsdamm som sprider sig överallt i hela huset för en stund.

De två sovrummen skulle nu totalt blåsas och en 6m lång vägg ut mot vardagsrummet skulle rivas. Taket lagas, golvet lagas, väggar lagas och allt spacklas ett antal gånger målas. Vi skulle dra fram nytt vatten och avlopp och en hel del el förstås till nya uttag, lampor och kontakter. Ny 3-fas till spis och uttag i köksön. Kommer ni ihåg att vi hade en tidsplan på att köket skulle vara klart till Ediths beräknade förlossning den 6 april?

Lagom till Edith födelse var alla väggar nere och vi hade gullfiberväggar ÖVERALLT! Den stackars BVC sköterskan som kom hem till oss tittade runt i vårt vardagsrum och konstaterade att “jaha, ja, såhär kan man ju också bo” och skrattade lite. Med stolar upp och ned på varandra, matbord ihopskruvat och lådor i stora högar!

Men gips är ju ett fantastiskt material som gör stor skillnad fort och de första tagen med spackel och färg började äntligen få tas. Det enorma Köket/vardagsrummet började äntligen visa sig från sin rätta sida och inte enbart ett stort kaos.

Det är otroligt praktiskt att ha en man som är över 2 meter lång. Han kan stå helt vanligt och spackla i taket när jag behöver hoppa som en studsboll upp och ner på en stege eller stol. Lite avundsjuk där faktiskt. När väl färgen var på plats tog vi faktiskt hjälp av vår kompis Magnus, Vejbystrands bygg, som fick komma och smälla upp taklister. Hej vad det gick! Ska ni bygga om kök och vill ha snickare till hjälp så ringer ni Magnus!

Poff, poff, poff lät det i en timmes tid, sen var alla taklister på plats!

Nu började vi bygga stommar. Och byggde stommar och ännu fler stommar. Det var mig ett himla stort kök vi hade gått och köpt….

Min fina pappa ställde upp och hjälpte till att få allting rakt och på rätt plats. Jag tror han tyckte det var rätt roligt, för helt ärligt känner jag att jag aldrig hade fått till det annars… Eller jo, det hade jag kanske men det hade tagit mycket längre tid!

Vi hade vars en grej som vi inte ville ge vika på, Joseph och jag. Joseph ville ha en BORA spishäll med fläkt nedåt, dvs ingen kåpa. Jag ville ha en stor rostfri diskbänk. Lösningen fick helt enkelt bli en gigantisk köksö med vattenfall, dvs bänkskivan fortsätter ner på sidorna. Här satte vi spishäll och diskbänk längs ytterväggen.

På slutet gick det ändå ganska fort. När väl vitvaror och alla miljoner lådor hade skruvats ihop och kom på plats. Det blev väldigt bra med spotlights i taket, mysbelysning och den otroligt smidiga kaffemaskinen, vinkyl och ja, spishäll utan fläktkåpa är supertrevligt när vi har gäster här. Dessutom fyndade jag en gammal skraltig kryddhylla på en auktion som jag slipade och målade om fixade i ordning. Lite ny belsyning i också. Också de där fina bokstäverna i gips som jag gjorde för min mans skull. KALIX. Dit jag körde för en tredje dejt….

 

Print Friendly, PDF & Email

Dela denna post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *